Thursday, April 5, 2012

Demam Dan Sakit Tekak







Adoiii...Minggu ni agak sibuk, sebab ada report nak kena submit dan kelajuan internet yg seperti korang tau mencabar kesabaran. Alhamdulillah semalam dah selesai hantar report jadi tunggu feedback sama ada terima atau ada pembetulan.

Dalam kelam kabut tu Azim pulak demam. Badan dia macam dedar-dedar saja (suhu antara 36.9 hingga 37.3). Hari ni dah tiga hari. Azim cukup sensitif kalau cuaca panas lepas tu tekak merah sure demam. Dah pegi klinik dr cakap tekak dia merah. Sekarang tengah monitor suhu dia. Lasak tetap macam biasa. Cuma tak kasi dia jerit lebih-lebih. Ingat petang nanti nak belikan ais krim kasi dia makan. Aku dah pernah try petua ni dua tiga kali. Alhamdulillah berkesan jugak. Mula-mula tak confident dengan petua ni. Tapi bila dah cuba dua tiga kali nampak mampu kurangkan sakit tekak dan panas badan. Ais krim tu mesti yang jenis berkrim. Dan seeloknya kata orang bagi petua tu ais krim yang perisa vanilla. Budak-budak dapat ais krim pasti lah happy..

azim marah bila time check suhu aku ambil gambar dia


Dalam bilik doktor. Aku saja jer bagi dia duduk sensorang depan tu.



Doktor check suhu, telinga dan paru-paru. Azim ok memberi kerjasama yang baik. Ni dia tengah santai sebab doktor bangun sekejap.


Bila doktor datang balik dengan kayu yang macam kayu ais krim nak check tekak dan mulut dia. Azim dah no..no..no..angan...angan..angan..ta mo..ta mo..
Ibu pun terpaksa jadi heroin membantu doktor untuk check mulut dia. Tempat lain dia memang tak kisah check tp kalau mulut cukup pantang


Nanti petang kita beli ais krim nak?
Hehehe tengah aku buat entry ni pun azim dah sibuk
Dapp..sedapp...jom eli
Petang nanti yer sayang, sekarang panas sangat kat luar tu
Seriau ibu nak keluaq panas-panas ni

12 comments:

sis92 said...

alo3 comel lah dia..tak sihat ye,,nt sis bagi aiskrim 1 lori kehkeh

Mummy Chubby said...

heheheee....cute gila! anak mummy xsuka jumpe doktor tapi suka makan ubat.

caliph shuriken said...

dh byk minggu panas jaa.. baru last week ujan lebat, huh...

Pretty Honey said...

huhu...btul la. cuaca x mnentu skrg ni. kjp panas sgt, pas tu tiba2 hujan lebat plak. mmg sng nak demam la...huhu~

Azmi Khan said...

bdk2 klu sakit mmg ssh cikit....
tp sy suka jg bdk2 yg sakit.....

Eein Azryn said...

owh. baru tau tu petua untuk sakit tekak. hehe.

eLL said...

sis92: wah satu lori..bukan azim sj yg suka. ibu azim pun sama-sama suka.

mummy chubby: azim makan ubat mula2 ada drama pastu lepas kena marah sikit baru boleh mkn ubat.

caliph: a'aa mmg skrg cuaca tak menentu. tambahan pulak jitra dah dekat dengan thailand cuaca dia mmg kalau panas tu panas sgt.

pretty honey: skrg memang musim org demam. haritu p klinik orang punya ramai. dekat dua 2 tunggu baru dapat turn.

azmi: bdk2 banyak ragam sikit. lgpun diaorg tak pandai nak cakap apa yg sakit apa yg tak selesa. bagus nyer rajin jaga budak sakit senang org rumah azmi..

gebot said...

alololor...ciannye dia..gebot kalo ade anak pon kalut gini kot :p

-SUPERGIRL- said...

siannyeeee ~ atototo ... demamm pon maseh comeyyyy :)

izan mama mia said...

pernah dgr petua ni tapi xpernah cuba lagi..boleh izan syer petua ni kat blog izan?...nnt izan letak link ke sini...replay yer..tq

Mario said...

time panas2 ni sedap makan aiskerim...hehe

aa aa...sekrg musim demam...

eLL said...

gebot: akak dulu pun mula2 kelam kabut jugak. dah lama2 baru cool sikit :)

supergirl: hehehehe..

izan: boleh ajer..

mario: mmg sedap