Wednesday, April 25, 2012

Bukit Bendera (Penang Hill)

Dari 24 hingga 28 April 2012 kami berada di Penang. Sehari dua ni harusla entry berlegar-legar sekitar Penang. Korang jangan boring pulak yer.

Kami ke Bukit Bendera untuk mencuba keretapi yang baru dan cepat (macam selalu ke sana). Train tu memang agak laju. Lebih selesa. Cuma segelintir sikap orang tempatan (pasangan tengah bercinta) yang macam tak peka dengan orang tua-tua, ibu mengandung dan kanak-kanak buat situasi macam kurang selesa sikit. Sedangkan pelancong asing pulak yang lebih berhemah.


bukit bendera
Tiket RM 8 (dewasa) RM 4 (kanak-kanak)
Bawah 2 tahun percuma


Bukit Bendera (Penang Hill)
Pintu masuk

Bukit Bendera (Penang Hill)
Train baru

Bukit Bendera (Penang Hill)
Selamat datang

Bukit Bendera (Penang Hill)
Pemandangan di atas Bukit Bendera

Bukit Bendera (Penang Hill)

Bukit Bendera (Penang Hill)

Bukit Bendera (Penang Hill)

Bukit Bendera (Penang Hill)

Bukit Bendera (Penang Hill)

Bukit Bendera (Penang Hill)

Bukit Bendera (Penang Hill)
Rumah-rumah yang kat atas sana rekebentuk dia sama seperti rekebentuk di Bukit Fraser dan Cameron Highland

Bukit Bendera (Penang Hill)
Peti surat tinggalan Ratu Victoria

Bukit Bendera (Penang Hill)
Sewa buggy RM 30. Uncle tu cukup baik dan banyak bagi penerangan sepanjang pusing-pusing atas sana

Bukit Bendera (Penang Hill)
Dah penat jalan-jalan mesti laparkan. Singgah food court. Pilihan tak banyak sangat dan harga emmm.. agak mahal sikit lahh
Nasi goreng biasa RM 5, ABC RM 3.50, teh o limau RM1.50, nugget goreng RM 2 secucuk

Bukit Bendera (Penang Hill)
Kalau nak makan western food pun ada

Bukit Bendera (Penang Hill)
Dah nak balik dah. Nanti kita datang lagi







24 comments:

sis92 said...

wow jalan2 lah..sis penah sekali je pergi sini tu pun sbb ada lawatan smbil belajar ..nk pegi sendiri mmg tklah jauh kot ihihi

syiela said...

dah macam best je train baru.. dulu pernah pi bawa anak2 tapi masa tu under renovation lg so sampai sekarang tak pegi pegi lagi.. ingat lepas ni nak la bawa depa pi sana.. nampak menarik :)

POSH76 said...

Dah lama tak pi Penang....bessnyer

Nur Imelia Ibrahim said...

ri 2 pergi juga.. tapi hujan.. hujan2 n makin lebat.. xdpt jln2 lgsung..last2 terpaksa turun je.. sob2~ sedeyh..nk kena prgi lg nti..huhuh

KorN said...

cbe tgk WW aku yg terbaru, ade pasan x kat area mane bukit bendera tu...

Mummy Chubby said...

Mummy tak penah sampai lagi...nak gi masa 'honeymoon' lah.he he he

-SUPERGIRL- said...

wah sakan dy jalan2 ,,,,,,

TokeY said...

best uhh.....g jalan2... nampak mcm sedapp je ABC bukit bendera...tuu...hehehe

Cik Sweet Pea said...

wuuu...lama dah x p bukit bendera...

♥ Cik EylaDiLLa ♥ said...

wahh best tu
itew belum sampai sana hehe

ZURINA said...

order nasik kandaQ sepinggan!!!...;)

Tinta Lana said...

Salam..wow! best! ta penah sampai lagi..hurmm..naik buggy tu, brapa lama? rm30?ok jugak harganya.

uncle said...

lama tak singgah bukit bendera..selalu pi penang..tapi tak pernah panjat..seingat uncle..waktu darjah 6 itu yang last uncle pergi huhuuu

Anak Ulu Cheka said...

seumur hidup belum pernah jejak kaki ke PP ni huhuh

CouLeur de Chiqu3 said...

seronoknyeeeeeee.... !

el said...

hang pi penang x habaq pungggggggggggg
leh la santai2 mkn mee sotong..hehehehe
ermmm xde ape sgt kan kt bukit bendera tu...tp ritu aku g pagi2...sejuk sgt..cam ada kt genting uolss hahahaha

mama pipie said...

teringat mama masa kt sekolah dulu. dtg sini tapi tak naik atas sebab dh terlampau penat.. tak larat

tiefazatie said...

wah..best tue..lama dh xnaek nie.hee..dulu sekali je kot..haha

thomas said...

Wow!Memang dah cantik BB sekarang,nampak serba moden.

caliph shuriken said...

dh x ingat bila laa olidei sini, huh...

eLL said...

sis92: akak yang dekat ni pun bukan selalu dtg pun. baru 3 kali rasanya. dulu pun pegi sebab rombongan sekolah. dah besar ni, inilah first time pegi sendiri.

syiela: jom..jom kita p ramai2. ni pun sebab ada train baru tu yang nak cuba kalau tak mungkin tak sampai lagi ke sana.

posh76: bila2 free cuba plan datang penang pulak. hehehehe

nur imelia: alaa..hujan ker masa tu. tapi masa hujan mmg susah nak jalan kat atas tu kan. tak per nanti dtg lagi yer

korn: dah tgk tp tak perasan la. kat private house atas sana tu ker?

mummy: hehehehe...insyaAllah semoga dipermudahkan yer. Nnt dtg honeymoon bgtau yer. kita open table.

supergirl: bukan jalan2 sangat pun. ikut ayah azim berkursus.

tokey: ABC dia boleh tahan la

cik sweet pea & cik eyla: bila2 free boleh plan mai sini...

zarina: boleh...jom open table

uncle: samalah kita uncle. selalu pegi penang tapi tak juga naik bukit bendera ni. mungkin kali ni sebab cuti lama kat sini kot. hehehe

tinta lana: jom ramai2 pakat mai sini..hehehehe...buggy tu dalam 1 jam jugala..tapi kalau yg rajin berhenti2 tu lama lah. sapa yang rajin tangkap2 gambar tu.

anak ulu chekna: nanti bila ada cuti, cubalah ke bukit bendera.

couleur: :)

el: last minute plan. ayah azim ada kursus seminggu kat sini. pastu dah lama tak bercuti lama di kg dia tu yg dia ajak balik sini. nanti kalau ada kelapang aku bgtau yer. tang mee sotong tu yg menarik tu. atas tu tak ada apa sangat. macam taman bunga jelah. hehehe

mama pipie: nnt bolehla bawa pipie mai jln2 sini

tiefazatie: nnt cuti panjang boleh plan dtg sini

thomas: ada banyak jugala perubahan kat atas sana

caliph: minggu depan bawa himawari mai jalan2 sini :)

B.u.n.g.a.O.r.k.i.d.z said...

bestnye sis g bukit bendera. teringi ke sne tp xkesampaian lagi. huk huk..

nenikuya said...

wahhh dh lain la..makin cantik..last pegi bukit bendera 2007, time study dulu...bila entah boleh smpai bukit bendera lagi..teringat kenangan bersama membe2..rindu la time study dulu..

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.