Wednesday, June 23, 2010

Kapal Rachel Corrie

Aku rasa semua org dah tahu cerita ni..... Aku cuma nak kongsi jer ....
Pernah dengar pasal kapal Rachel Corrie yang akan belayar untuk menghantar bantuan ke Gaza...

 kapal Rachel Corrie,Rachel Corrie ship
Ni cerita asal usul nama kapal berkenan....








Pada 30 Mac 2010, sebuah kapal seberat 1800-tan telah dibeli melalui lelongan di Dundalk, Ireland dgn harga 70,000 pound sterling oleh Gerakan Pembebasan Gaza (Free Gaza Movement).

Ianya telah diperbaiki dan diperlengkapkan untuk pelayaran ke Gaza.
Kapal itu dinamakan
Rachel Corrie.

Siapakah Rachel Corrie?


<br />Rachel Aliene Corrie






Rachel Aliene Corrie (April 1979 - March 16, 2003) adalah seorang warga Amerika dan ahli International Solidarity Movement (ISM).






Dia telah dibunuh dengan kejam oleh Tentera Yahudi Laknatullah ketika percubaan menghalang jentolak Zionis meruntuhkan rumah saudara kita penduduk Palestin yg bernama Samir Nasrallah di Semenanjung Gaza.



Pihak Yahudi yang terkenal dengan sifat yg keji telah menafikannya tetapi bukti dan saksi telah berjaya menunjukkan memang dia telah dilanggar dan dengan sengaja.


Sebelum dilanggar






Selepas dilanggar






Menurut akhbar Corrie dan rakan-rakan beliau bertindak menjadi Perisai Manusia. Beliau yang mengambil cuti setahun dari pengajiannya di Evergreen State College telah ke Palestin untuk menyertai Intifada ke 2.












Beliau telah meninggal dunia akibat cedera parah akibat tekanan melampau pada dada yg menyebabkan tulang rusuk, tulang belakang, skapula dan dorsal spinal column, paru2 kanan koyak dengan pendarahan teruk di kaviti pleural.





Dia dilanggar oleh Bulldozer Yahudi sebanyak 2 kali, ya 2 kali dan Yahudi masih mengatakan ianya kemalangan.






8 comments:

sugar2 kapas strawberry said...

israel mmg kejam.
Allah akn laknat mrk

Asma said...

mintak izin nk link kn entry ye..=)

israel putar belit cerita..kejam macam setan!!

eLL said...

sugar2 kapas strawberry: minta Allah turun kan bala kat Israel tu

Asma: silakan ... kecil tapak tangan, padang bola saya tadah kan hehehe

maCy said...

pernah baca tentang ni di toleszai.blogspot.com..

seriously amat kejam..

cemomoi said...

mereka bole menutup keburukan tapi Allah membuka kebenaran, malangnya bayak pihak masih termangu-mangu untuk bertindak

eLL said...

macy: sama2la kira share info ini dan menentang kekejaman israel ini.
cemomoi: itulah.. kebanyakkan kuasa besar dunia skrg ini dikuasai oleh golongan israel.

s h e e said...

ya Allah...kejamnyew...laknatlah mereka ya Allah...

zufarahiyah said...

kesian kat rachel corrie.. bagus la die tolong pertahan kan umat islam
tapi die tu islam ke x? saye xabih kaji tentang die.. tapi kalau die islam die akan mati syahid... ALLAHUAKBAR!! tapi kalau die kafir.. emm.. time kasih kat atas dunia jela.. die xdapat balasan kat akhirat.. sayang.. kalau die bukan islam.. mungkin die hanye pertahankan kekejaman bukan pertahan kan umat islam.. maaf di atas kenaifan saye... itu ape yang saye rase.. saye xpasti die islam ke x..