Saturday, March 24, 2012

Kempen Derma Darah

Mesti korang selalu dengar pasal kempen derma darah kan? Hehehehe...aku ni nak derma darah macam penakut sikit. Bila hati berkobar-kobar nak derma ada pulak sebab yang menghalang (untuk kaum wanita ada alasan khusus mengikut tarikh tertentu. :)).

Tapi berbeza pulak dengan En. Asben, dia agak kerap juga derma darah. Boleh kata sekurang-kurang dua kali setahun. Yelah kitaorang ni nak bantu orang lain duit tak banyak bantu dengan menyumbangkan darah jelah.

Aku dulu mula sedar tentang kepentingan derma darah masa ayah nak buat operation bypass, hospital ada minta kalau boleh (bukan wajib) ada sesiapa tak dari kalangan saudara mara atau sahabat handai yang boleh menderma darah menggantikan darah yang telah digunakan. Kalau hospital swasta setiap pain darah yang kita guna kena bayar, walaupun macam tu hospital lebih suka kita gantikan darah daripada membayar harga untuk satu pain. Tapi kalau diikutkan darah tu tak ternilai harganya untuk meyelamatkan nyawa pesakit.

Satu lagi kes, masa aku nak bersalin. Disebabkan dah tunggu lama tapi masih tak boleh bersalin secara normal jadi pilihan yang aku ada hanyalah pembedahan (czer). Semasa ditolak ke bilik pembedahan aku dibekalkan bersama-sama 2 pain darah. Masa tu aku terfikir betapa bekalan darah itu amat diperlukan. Aku bersalin di Hospital Kuala Lumpur (HKL), orang yang bersalin kat situ punyalah ramai. Meriah korang tau kalau bersalin kat HKL ni. Mungkin kerana fasiliti dan kepakaran yang terdapat di HKL membuatkan hospital ni sentiasa sesak. Alhamdulillah, pembedahan berjalan lancar dan aku tak memerlukan darah tambahan. Jadi darah tu boleh orang lain yang lebih memerlukan guna.

Dulu masa di KL kalau jalan-jalan ke pusat membeli belah, kalau ada program derma darah kami akan berhenti sekejap untuk menderma darah. Yang selalu derma adalah En. Asben lah. Tapi bila pindah balik ke sini, amat susah untuk jumpa program derma darah dijalankan di kawasan tumpuan awam. Tapi tu jangan jadikan alasan yer. Kita boleh pergi ke setiap hospital yang terdekat dengan kita.

Banyak juga kelebihan kalau kita menderma darah ni. Salah satunya ialah kita dapat buat pemeriksaan kesihatan. Kalau korang nak tahu kelebihan-kelebihan yang lain boleh lawat ke laman web Pusat Darah Negara.








pusat darah negara
Mula-mula petugas akan ambil detail penderma dan ada soal jawab serba sikit. Terutamanya mengenai gaya hidup kita. Ada juga soalan yang kadang-kala macam malu sikit nak jawab. Hehehe


kempen derma darah
Yang ni memang la segan dan malu. Timbang berat badan untuk mengetahui berat badan penderma. Kalau kurang daripada 45kg tak digalakkan menderma.


kempen derma darah
Cucuk jari untuk tujuan pengambilan sampel darah

kempen derma darah
Sampel darah di ambil

kempen derma darah
Ambik tekanan darah dan degupan jantung

pusat darah negara
Bila semua ok. Selamat Menderma. Pastu dapat kad terima kasih dan satu pelekat dalam buku merah.

pusat darah negara
Macam nilah suasana bila menderma darah di pusat membeli belah


Dah selesai menderma kenalah rehat kejap dan makan. Hahahaha ni alasan yang saja aku buat walaupun yang menderma adalah En. Asben. Sebenarnya kat tempat menderma darah akan disediakan makanan dan minuman (air milo dan biskut) bagi penderma selepas menderma.

7 comments:

khairul said...

darah sy x cukup

Koding said...

Jgn takut untuk mendermakan darah anda...

eLL said...

khairul: mesti anda kurus. jelesnya saya...hehehe
koding: takut sikit jer..

caliph shuriken said...

sy x qualified, diorg suroh dok diam2 kt tepi, hukk...

thomas said...

Wah!Makan besar lepas menderma,
saya belum derma lagi.

LoveBug said...

lama tak p derma..huhuhu

eLL said...

caliph: hehehe..duk tepi tu maknanya kena tlg misi cucuk org..
thomas: makan kecik ja...jom menderma darah
LoveBug: jom..jom..