Friday, April 29, 2011

The Royal Wedding - Prince William & Catherine Middleton



Kad Jemputan Perkahwinan Diraja William & Catherine Middleton

29 April 2011 adalah hari perkahwinan diraja Britain - Prince William & Catherine Middleton. Kalau di Britain semua orang sibuk cakap pasal perkahwinan ni lah. Tapi di Malaysia ni ramai yang tak tahu pun. Yelah mungkin sebab ia tak melibatkan negara kita. Apapun kepada peminat pasangan ini esok boleh tengok di tv majlis perkahwinan ni. Di NTV7 kalau tak silap bermula pukul 3 petang.
Pasangan ni sama cantik sama padan. Ramai yang beranggapan Kate akan jadi seperti Puteri Diana. Namun semoga kebahagian menjadi milik William & Kate. Dulu aku minat juga baca citer pasal Puteri Diana ni. Berkahwin dengan bakal pewaris tahkta bukannya mudah. Tambahan pulak Puteri Diana bukan berasal dari istana. Tapi kesian juga bila pengakhirannya macam tu. Secara moralnya, siapa pun kita tak kisahla sama ada kaya atau miskin. Dalam perkahwinan itu, kasih sayang, rasa hormat, tolerasi, dan kesetiaan serta kepercayaan itu penting. Wang dan kedudukan tak dapat membeli segala-galanya.
Anyway, congratulation to William and Kate for your wedding.





William & Kate Charles & Diana

Wednesday, April 27, 2011

Pemilik Bersama: Cinta Lama Berputik Kembali

Dua minggu lepas aku pening dengan data-data dan nak recall balik segala ilmu pengetahuan yang dah lama tinggal. So minggu ni agak tenang. Hehehe. Tapi tak sempat juga nak berblog sebabnya aku kembali mengadap cinta lama ku. Cinta lama berputik kembali. Oppss...jangan salah anggap ok. Ni bukan pasal curang atau orang kedua atau ketiga. Cinta lama yang aku tinggalkan ialah keseronokan membaca novel. Syahdu syahdan rasanya. I feel young ok (sebab aku baca buku cinta remaja..kuikuikui). Tapi memang aku rasa gembira dan yang paling aku suka aku rasa otakku kembali berkerja. Rasa fresh. Dah aku baca, terpaksa la Mr. Hubby mendengar aku komen pulak. Huhuhu..Yang pasti bila aku nak bercakap pasal buku, dia mesti senyum. Sebab dia tahu aku akan buat ulasan. Hahahaha. So terpaksala dia dengar aku mengulas. Tapi yang tak best tak ada perbincangan. Errmm..tak mungkin Mr. Hubby akan membaca novel aku ni dan aku juga tak mungkin sanggup membaca semua komik-komik dia.
Aku terpengaruh dengan adik aku. Dek kerana penangan drama kau laksana bulan. Aku cari novel kau laksana bulan pulak. Semua aktiviti ni aku buat di malam hari. Selepas selesai kerja aku dan Azim dah tidur. Sanggup tu bersengkang mata. Minat punya pasal weii...Agak-agak Mr. Hubby nak tidur jer baru aku mulakan aktiviti aku. Bila dua hero dah tido dan keja dah selesai, maka ini adalah masa untuk diri aku sendiri.

Aku: B, org baca novel yer..
Dia: Ermm (mesti dalam hati dia kata, ok b tido dulu)

Esok pagi.
Dia: Dah baca sampai mana? Semalam tidur pukul berapa? Rasanya setiap kali terjaga tgk duk membaca lagi.
Aku: Dah habis dah. Tidur pukul 3.30 pg.
Dia: Aiii..satu hari satu buku nih..setiap minggu kena beli 7 buku. Sewa jelah lain kali.
Aku: Memang la org mcm tu. Kalau baca mesti sampai habis. Mana seronok stop-stop. Ala..mana best sewa. Jangan la berkira, tak minta satu hari satu buku pun. seminggu satu pun jadi. hehehehe..
Dia: Tu pakai duit elaun bulanan sendiri yer..
Aku: Ok. No hal..

Satu kepuasan sebenarnya membeli buku. Dulu masa bujang mak kadang-kadang angin dengan aku sebab aku boleh sehari suntuk duk dalam bilik baca novel. Syiok oo.. Feeling2 la konon. Hahahaha menjiwai watak la katakan.
Tapi aku ingat lagi aku mula ghairah membaca buku cerita/novel selepas aku habis UPSR. Masa tu kan tak der kerja. Setiap hari cikgu suruh bawa buku cerita. Pastu kat sekolah pulak ada program nilam. Setiap minggu siapa baca buku paling banyak dapat hadiah masa perhimpunan. Di tambah pulak dengan mak bawa balik semua siri buku cerita penyiasatan macam hardy boys dan 5 sekawan. Masa tu seronoknya kurasakan. Pastu aku rajin pula pinjam dengan kawan aku, abang dia rajin beli buku bercakap dengan jin. Huhuhu, berani plak aku baca buku macam tu kan.
Dah masuk sekolah menengah dan universiti, mestila baca buku novel cinta. Hahahaha..Dulu masa sekolah menengah mak bagi duit elaun sekolah setiap bulan. Sebabnya mak nak ajar cara untuk manage duit. So pandai-pandaila aku nak gunakan duit tu macam mana. Strategi aku, awal bulan hingga pertengahan bulan aku guna duit ikut keperluan jer, hujung bulan bolehla aku beli apa yang aku nak beli. Selalunya aku beli novel. Masa ni creative publishing la. Cinderella, lagenda budak setan, ratnaku dan macam-macam lagi. Semua aku beli. Seronok jer tengok buku tu bersusun kat rak.
Kalau buku setebal 600-700 muka surat, 3 jam aku boleh habiskan. Sekarang aku rasa speed reading aku dah slow la berbanding dulu. Dulu masa kat sekolah ada join program speed reading. Kalau betul2 belajar memang kita dapat baca dengan cepat. Tapi yang uniknya kita tetap faham dan ingat apa yang kita baca tu. Cara kita baca tu macam sekali lalu/sekali pandang, tp alhamdulillah otak kita dapat tangkap.
Seronok bila bercakap pasal buku ni. Memang aku teruja. Aku harap suatu hari nanti Azim dan anak-anak yang lain (insyaAllah) pun akan suka membaca dan anggap membaca sesuatu yang menyeronokkan. Banyak ilmu yang kita dapat dari membaca. Bila Azim dah besar kita baca buku sama-sama yer nak. Owhh...i can imagine how lovely and sweet when father, mother and children sitting together and reading their on books.
Tahun ni tak dapat ke pesta buku antarabangsa KL sebab dah pindah ke Kedah.



p/s: sekarang tengah duk aim buku, Doctor in the house - Mahathir Mohammad. Akan ku pastikan tak lama lagi buku tu ada dalam koleksi ku. B nak sponsor ker nak kena pakai duit elaun juga ni?

Monday, April 18, 2011

Pemilik Bersama: Tak Ada Tajuk






Dah bersawang blog kami nih...Tak sempat nak belek2 dia hari2 macam selalu. Macam biasa alasan yang aku bagi ialah kami berdua sibuk. Mesti korang cakap apalah yang disibukkan oleh seorang surirumah macam aku nih..Hehehe..sekarang aku dah upkan sikit profil aku. Aku sekarang jadi freelance sebagai pembantu penyelidik. Maknanya aku buat keja kat rumah, cuma sekali atau dua kali seminggu aku akan jumpa penyelidik yakni bos atau customer aku untuk discussion berkaitan progress keja. Yang aku suka ialah aku keja balik dengan bos lama..Sukerrrr sangat you all tau.
Tapi di dalam kesukaan aku tu. Sebenarnya aku agak pening untuk membahagikan masa antara keja rumah, anak dan keja penyelidikan aku tu. Hehehe aku buat penyelidikan kuantitatif jer so tak yah nak pakai lab. Hanya bermodalkan laptop/PC dan perisian SPSS. Setelah lama aku tinggalkan keja ni, so aku agak lambatla juga. Hahaha dulu aku otai(perasaan jap) tp sekarang dah macam new comers. Aku terpaksa recall balik semua skill dan kemahiran aku. Dalam nak recall tu kadang2 terbantut dek kena menguruskan Azim. Baru aku nak cari ilham..nak mengira ker tetiba Azim yak yak pulak. Kadang-kadang tu time aku nak wat keja nilah dia nak bermanja. Dia suka la kalau aku panggil dia anak kemanjaan ibu atau hey baby..terus lentuk manja. Dugaan.
Jadi minta maaf buat kawan-kawan sebab sementara waktu ni tak sempat nak ronda-ronda ke blog korang. Terima kasih pada yang masih sudi melawat blog kami ni walaupun tak ada entry baru.
Dalam masa yang sama pening duk fikir pasal nak beli rumah. Bukan nak beli dalam masa terdekat atau tergesa-gesa tp aku pelik kat Jitra ni semua nak buat rumah double storey. Aku nak cari yang setingkat jer. Tak larat la aku rumah dua tingkat ni. Pengalaman 2 minggu aku uruskan rumah mak aku ni macam nak pengsan aku. Hehehe pemalas sebenarnya.
Ok kawan-kawan nanti bila aku dah siap bertapa ilmu spss, aku akan kembali aktif berblogging.

azim at menara taming sari
Ni la budak buchuk kemanjaan aku (lama tak buh gambaq dia kat sini)
This entry was posted in

Sunday, April 10, 2011

Pemilik Bersama: Happy Birthday Love

10.04.2011. Ada orang tu dari semalam tak boleh tido. Ada orang tu senyap ja harini. Ada orang tu tetiba minta segelas besar air oren sebagai hadiah. Ada orang tu sedih bila aku tak ucap happy birthday untuk dia.
Siapa orang tu? Siapa lagi.. Kekanda tersayang la. Tu la suprise untik En. Azmi kali ni..Hehehe
Selamat hari ulang tahun yang ke ??. Hahaha..Semoga panjang umur murah rezeki, diberkati Allah, dan dipermudahkan segala urusan serta semoga kita sekeluarga sentiasa bahagia.
Pejam celik. Pejam celik ni tahun yang ke 11 aku sambut birthday mr.hubby