Wednesday, April 27, 2011

Pemilik Bersama: Cinta Lama Berputik Kembali

Dua minggu lepas aku pening dengan data-data dan nak recall balik segala ilmu pengetahuan yang dah lama tinggal. So minggu ni agak tenang. Hehehe. Tapi tak sempat juga nak berblog sebabnya aku kembali mengadap cinta lama ku. Cinta lama berputik kembali. Oppss...jangan salah anggap ok. Ni bukan pasal curang atau orang kedua atau ketiga. Cinta lama yang aku tinggalkan ialah keseronokan membaca novel. Syahdu syahdan rasanya. I feel young ok (sebab aku baca buku cinta remaja..kuikuikui). Tapi memang aku rasa gembira dan yang paling aku suka aku rasa otakku kembali berkerja. Rasa fresh. Dah aku baca, terpaksa la Mr. Hubby mendengar aku komen pulak. Huhuhu..Yang pasti bila aku nak bercakap pasal buku, dia mesti senyum. Sebab dia tahu aku akan buat ulasan. Hahahaha. So terpaksala dia dengar aku mengulas. Tapi yang tak best tak ada perbincangan. Errmm..tak mungkin Mr. Hubby akan membaca novel aku ni dan aku juga tak mungkin sanggup membaca semua komik-komik dia.
Aku terpengaruh dengan adik aku. Dek kerana penangan drama kau laksana bulan. Aku cari novel kau laksana bulan pulak. Semua aktiviti ni aku buat di malam hari. Selepas selesai kerja aku dan Azim dah tidur. Sanggup tu bersengkang mata. Minat punya pasal weii...Agak-agak Mr. Hubby nak tidur jer baru aku mulakan aktiviti aku. Bila dua hero dah tido dan keja dah selesai, maka ini adalah masa untuk diri aku sendiri.

Aku: B, org baca novel yer..
Dia: Ermm (mesti dalam hati dia kata, ok b tido dulu)

Esok pagi.
Dia: Dah baca sampai mana? Semalam tidur pukul berapa? Rasanya setiap kali terjaga tgk duk membaca lagi.
Aku: Dah habis dah. Tidur pukul 3.30 pg.
Dia: Aiii..satu hari satu buku nih..setiap minggu kena beli 7 buku. Sewa jelah lain kali.
Aku: Memang la org mcm tu. Kalau baca mesti sampai habis. Mana seronok stop-stop. Ala..mana best sewa. Jangan la berkira, tak minta satu hari satu buku pun. seminggu satu pun jadi. hehehehe..
Dia: Tu pakai duit elaun bulanan sendiri yer..
Aku: Ok. No hal..

Satu kepuasan sebenarnya membeli buku. Dulu masa bujang mak kadang-kadang angin dengan aku sebab aku boleh sehari suntuk duk dalam bilik baca novel. Syiok oo.. Feeling2 la konon. Hahahaha menjiwai watak la katakan.
Tapi aku ingat lagi aku mula ghairah membaca buku cerita/novel selepas aku habis UPSR. Masa tu kan tak der kerja. Setiap hari cikgu suruh bawa buku cerita. Pastu kat sekolah pulak ada program nilam. Setiap minggu siapa baca buku paling banyak dapat hadiah masa perhimpunan. Di tambah pulak dengan mak bawa balik semua siri buku cerita penyiasatan macam hardy boys dan 5 sekawan. Masa tu seronoknya kurasakan. Pastu aku rajin pula pinjam dengan kawan aku, abang dia rajin beli buku bercakap dengan jin. Huhuhu, berani plak aku baca buku macam tu kan.
Dah masuk sekolah menengah dan universiti, mestila baca buku novel cinta. Hahahaha..Dulu masa sekolah menengah mak bagi duit elaun sekolah setiap bulan. Sebabnya mak nak ajar cara untuk manage duit. So pandai-pandaila aku nak gunakan duit tu macam mana. Strategi aku, awal bulan hingga pertengahan bulan aku guna duit ikut keperluan jer, hujung bulan bolehla aku beli apa yang aku nak beli. Selalunya aku beli novel. Masa ni creative publishing la. Cinderella, lagenda budak setan, ratnaku dan macam-macam lagi. Semua aku beli. Seronok jer tengok buku tu bersusun kat rak.
Kalau buku setebal 600-700 muka surat, 3 jam aku boleh habiskan. Sekarang aku rasa speed reading aku dah slow la berbanding dulu. Dulu masa kat sekolah ada join program speed reading. Kalau betul2 belajar memang kita dapat baca dengan cepat. Tapi yang uniknya kita tetap faham dan ingat apa yang kita baca tu. Cara kita baca tu macam sekali lalu/sekali pandang, tp alhamdulillah otak kita dapat tangkap.
Seronok bila bercakap pasal buku ni. Memang aku teruja. Aku harap suatu hari nanti Azim dan anak-anak yang lain (insyaAllah) pun akan suka membaca dan anggap membaca sesuatu yang menyeronokkan. Banyak ilmu yang kita dapat dari membaca. Bila Azim dah besar kita baca buku sama-sama yer nak. Owhh...i can imagine how lovely and sweet when father, mother and children sitting together and reading their on books.
Tahun ni tak dapat ke pesta buku antarabangsa KL sebab dah pindah ke Kedah.



p/s: sekarang tengah duk aim buku, Doctor in the house - Mahathir Mohammad. Akan ku pastikan tak lama lagi buku tu ada dalam koleksi ku. B nak sponsor ker nak kena pakai duit elaun juga ni?

2 comments:

MAiCHER said...

Dr in the house.
nice book :)

dah baca Life Is An Open Secret?
(hihly recommended) best!!

eLL said...

U dah baca ker? Jelesnyer..Aritu i ada cari tapi sini sold out. ingat hujung minggu pegi lagi sekali.
Life is an open secret, pernah dengar. author dia zabrina tu ker? belum lagi. ok nanti i cuba cari, kalau tak der dr in the house boleh cari ni. tq for sharing info.