Wednesday, October 24, 2012

Motivation





Sekarang ni aku memang sangat-sangat perlukan motivasi, semangat dan kekuatan. Mentor aku cakap nak berjaya kena kuat semangat. Kadang-kadang rasa macam lemah, macam nak give up. Tapi mesti kena teruskan. Jom kita sama-sama motivasikan diri kita untuk apa juga cita-cita dan usaha kita. Sama-sama kita berjaya. Caiyok! Caiyok! (Azim selalu cakap caiyok! caiyok! ibu).

If you feel that you're very down
Just close your eyes and say:
"This is my journey, HE puts me here. It's HIS plan. So I've to carry on and trust HIM"

I don't know who I will be
and I don't know where I will be 
But I know that Allah will choose
what's good for me.. 



Hahaha..dalam hati mesti cakap apasal duk berdiri lama-lama kat sini nihh...Haishhh dah la tak tau nak jawab


Moment yang paling best. Kita berlumba untuk memberi jawapan tanpa peduli betul atau salah




Friday, October 19, 2012

Pokok Boabab Dan Magadaskar





Madagascar – Sebatang jalan di sini dibarisi 313 pokok gergasi dikenali sebagai Baobab yang tumbuh setinggi 20 meter. 
Hidup sejak 800 tahun dahulu, pokok baobab digelar ‘pohon abadi’ di kalangan penduduk tempatan.
Namun, beberapa tahun lalu, kewujudan tumbuhan tersebut di kawasan ini yang dikenali sebagai Lebuh Baobab terancam.
"Sebuah kilang gula berdekatan mengalirkan air ke kawasan ini dan penduduk menggunakan air tersebut untuk menanam padi. Akar pokok-pokok baobab mereput akibat ditenggelami air sepanjang tahun,” kata seorang aktivis alam sekitar tempatan, Anselme Tilahimena.
Menurutnya, nasib pokok-pokok baobab kembali cerah apabila pihak berkuasa mewartakan lokasi berkenaan sebagai kawasan lindungan pada 2007 (Kosmo, 2012)

 Bila tengok gambar ni


Tetiba aku teringat ini....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Cute kan...





Thursday, October 18, 2012

Ohh...Saya Lemah Bahasa Inggeris








Entah kenapa dan di mana salahnya.

Dari Tadika dah sampai ambik master ni tak pandai-pandai jugak Englishnya.
Ohh..sungguh tensen dan rendah diri bila berada dalam kelas Academic Writing.
Dalam kelas aku ada yang ambik Applied Linguistic dan Translation. Haruslah penguasaan Bahasa Inggerisnya tip top.
Hahahaha..tapi belasah juga cakap masa dalam kelas. Chilll lahh... 
Dalam kelas mestilah aktif sikitkan. Markah tu.
Kenapa aku rasa komunikasi itu lagi mudah dari menulis.
10 tahun lepas, lepas grad English hanya di gunakan untuk berkomunikasi dengan customer
dan juga bila buat report atau buat surat. 
Komunikasi boleh pandai pun mungkin sebab selalu kena ayat sinis dengan customer
"English please" ..."Can u speak English"..Ok..ok..
Kalau buat surat tu macam pejam mata jelah kan. Surat formal standard jer ayat-ayat diakan
Hahaha..budak SPM pun pandaikan.
Tup-tup sekarang ni aku kena belajar balik English untuk tujuan penulisan tesis.
Sungguh aku rasa macam... Blur nya. 
Ohh Aku tak faham.
Tak pandainya aku. 
Yang paling best semalam lecturer ajar aku paraphrasing.
Aku dah confuse antara paraphrasing dengan summarizing.
Aku cakap kat akak sebelah aku.
"Kak Nor, apasal nak kena buat ayat susah-susah sangat ni. Canggih-canggih ayat ni. Guna ayat-ayat biasa tak boleh ker?" Terfikir juga aku, sama ada aku ni malas berfikir atau aku tak pandai ni. 
Sedih. Stress. Depress. Hahahaha...
"Ala dik, mestilah Dr. N ajar ayat-ayat yang canggih. Sekarang kan kita tengah study untuk master"
"Ohh..tak sama yer kak?"Hahaha..padan muka aku.
Serius rasa otak sekarang macam tepu sangat. Boleh aku baca satu paragraph tu sampai habis, pastu aku fikir apa maksud ayat ni. 
Sekarang baru aku tahu apa perasaan orang yang buat master full research dan juga PhD. 
Banyaknyer yang aku kena baca.





Pasal penguasaan Bahasa Inggeris ni, rasanya kesalahan adalah terletak di atas bahu aku sendiri. 
Dari tadika sampai SPM, mungkin aku tak belajar bersungguh-sungguh.
Mungkin kerana faktor persekitaran. Walaupun ayah aku mempunyai kemahiran Bahasa Inggeris yang cemerlang tetapi mungkin bahasa pengantaraan di rumah adalah Bahasa Melayu jadi kami jarang mempratikkan. Tengok tetap nak salahkan orang lain jugak. Kesalahan sendiri tak mau mengaku. 
Mungkin juga aku malas membaca bahan bacaan Bahasa Inggeris. 
Nak kata di sekolah. Kebanyakkan cikgu dan kawan-kawan banyak yang berkomunikasi dalam Bahasa Inggeris.

Punyalah aku duk melayan perasaan masa dalam kelas tu.
Argghh...menguap berkali-kali. Mengantuk ker bosan ni. 
Terfikir juga apa aku nak buat supaya Azim nanti tak jadi macam aku. Hehehehe...
Pendekatan apa aku nak buat yer untuk Azim.
Supaya dia rasa enjoy tak ler terpaksa. Bila belajar dalam keadaan enjoy mesti lebih mudah untuk menguasai   sesuatu tu kan. Bukan belajar untuk exam saja kan.

Ada idea tak macam mana nak memperbaiki penguasaan Bahasa Inggeris aku?



Tuesday, October 16, 2012

KFC zinger double down







Korang dah pernah cuba?
Siapa2 yang suka makan ayam goreng mesti akan suka
Tapi aku kurang suka, aku lg suka zinger burger yang ada roti tu
Minggu lepas masa balik dari kelas
Kelam kabut aku nak bersilat di dapur untuk prepare dinner
Tetiba ayah Azim cakap tak payah masak kita makan KFC nak dak?
Aku ni kalau makan semua ok jer tambah pulak orang belanja mesti nak
Take away jer, makan kat rumah la best sebab boleh makan dengan santai sambil bergolek2 depan TV
Punya tamak beli sorang satu
Baru makan setengah dah pandang memandang
Boleh pulak pegi ambil roti
Lepas makan terus pening..Huhuhu
Kesimpulannya lepas ni kalau nak beli, sila beli satu dan kita berkongsi yer
Kongsi boleh berjimat dan menambahkan kasih sayang 
Boleh kesitu pegi nyer
Tapi pada yang memang suka makan ayam goreng 
Mungkin ini menu yang sepatutnya menjadi pilihan anda




Monday, October 15, 2012

Kan Molek Gitu...


Selalulah ucapkan terima kasih dan boleh tolong saya apabila melibatkan hubungan dan komunikasi dengan orang lain.
Walaupun kita adalah orang yang kaya, berpangkat besar dan berdarjat tinggi. Kita akan lebih dihormati dan dihargai.
Nilai diri kita pun akan dipandang tinggi dan mulia.
Sebagai contoh, bila berurusan di kaunter aku cuba mulakan dengan ayat "MAAF yer, saya nak tanya sikit, kalau nak beli setem perlu ke kaunter berapa yer?" Pasti muka staff yang jaga kaunter tu mesti akan lebih manis sikit.
Tak salah rasanya kalau kita merendah diri sikit.
Kalau pun dia menjawab dengan nada kasar "KAUNTER 3"
"Kaunter 3 yer, terima kasih", tak salah rasanya kalau kita berikan ucapan terima kasih walaupun cara staff tadi macam layan tak layan saja.
Sikap dan tingkatlaku kita melambangkan diri dan jati diri kita.
Kalau kita adalah ibu dan bapa bukankah ini satu contoh yang terbaik untuk anak-anak.
Kadang-kadang ada juga rasa panas hati bila kita berurusan dengan orang yang kurang adapnya, tapi aku cuba juga ucapkan terima kasih walaupun pitching dia tinggi sikit ;).

Tuesday, October 9, 2012

Kuih Lapis




Entah macam mana tetiba datang pulak mood rajin melapis nih..
Ni gara-gara ternampak atie-anizam melapis kuih lapis pandan lah ni..Terus jadi terliur.
Untuk resepi kuih lapis ni aku juga resepi dari blog periuktanah. 
Azim memang suka kuih lapis coklat nih. Tapi kalau aku pulak lebih suka yang tradisional tu yang kaler merah dan putih tu. 
Sambil makan kuih lapis bertemankan teh O panas, sungguh melayan perasaan di petang hari. 



Resepi yang aku letak kat sini untuk kuih lapis merah putih tapi aku menderhaka sikit sebab tukarkan pewarna merah tu dengan coklat emulco. Terima kasih Kak Ani (periuktanah). Saya pinjam resepi yer. 

Bahan-bahan
1 cawan tepung beras
2 cawan santan sederhana pekat (caranya-campurkan 1 cawan santan pekat dengan 1 cawan air)
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1/2 cawan gula pasir- boleh kurangkan 1 sudu besar jika ingin kurang manis
1/4 sud teh garam
sedikit pewarna merah dan perisa ros

Cara membuatnya:

1. Panaskan pengukus dan sediakan loyang berukuran 7 inci. Masukkan santan ke dalam periuk. Panaskan sebentar biar jadi suam-suam kuku. Tutup api.

2. Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Masukkan santan. Gaul rata hingga tidak berbintil.

3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. (adunan ini menghasilkan lebih kurang 600ml bater) bahagi kepada 300 ml +/- setiap satu. Warnakan satu bahagian dengan warna merah dan letakkan perisa ros.

4. Masukkan loyang ke dalam kukusan. Tuang 100 ml adunan tanpa warna ke dalam loyang. Kukus selama 5 minit dengan api kuat. setelah lapisan pertama masak, tuang 100ml adunan merah. Kukus lagi. Ulang proses hingga habis 6 lapisan dengan diakhiri dengan lapisan merah.  tambah sedikit lagi pewarna merah untuk lapisan akhir agar warnanya lebih menyerlah.

5. Setelah siap, sejukkan kuih lapis sebelum dipotong. 






Monday, October 8, 2012

Segmen Mialiana.Com - Mari Berpantun










Semalam sambil jalan-jalan lawat blog kawan-kawan tetiba tertarik pulak nak join Segmen Mialiana.Com - Mari berpantun. Dah lama rasanya tak mengarang pantun nih. Seronok pulak sesekali berpantun.
Menarik juga idea Mialiana ni menghidupkan kesusasteraan Melayu dalam alam cyber ni. Harap-harap menjadila pantun saya ni yer..

 Pergi ke kedai membeli cuka, 
 Cuka setitik perencah rasa; 
 Pantun gurindam syair seloka, 
Jadi perencah indahkan bahasa.  

Ewahhhhh...Cik Mia jual saya cuba membeli ya...


Pertanyaan
Malam-malam pergi kedai nyonya
Kedai jauh naik kereta Waja
Andai Mia ingin bertanya
Apakah nama panggilan manja

Jawapan
Kekedai nyonya dengan mak jenab
Pergi bersama dengan anuja
Mia bertanya saya menjawab
Nama ana panggilan manja

Pertanyaan
Kepala pening berpinar-pinar
Penat sungguh berlatih yoga
 Jangan malu jawablah benar
Adakah bujang atau berkeluarga

Jawapan
Memetik bunga di tengah laman
Mari memetik bunga kenanga
Tidak malu tidak segan
Diri ini sudah bekeluarga

Pertanyaan
Langit cerah indah warnanya
Ambil gambar rasa teruja
Ingin juga tahu statusnya
Sedang belajar atau bekerja

Jawapan
Niat di hati ingin belayar
Belayar bersama kaum keluarga
Sambil bekerja sambil belajar
Semoga hal rumahtangga turut terjaga

Pertanyaan
Buat kopi pekat-pekat
Makan roti dengan tuna
Adakah jauh adakah dekat
Tinggalnya di negeri mana

Jawapan
Menyimpan mangga di atas para
Di simpan bersama buah ceri
Asalnya jauh nun di utara
Negeri Kedah nama diberi
This entry was posted in

Sunday, October 7, 2012

Student?




Memang lama sungguh blog ni sepi.
Bersawang jangan cakap la.
 Aku ada melawat blog kawan-kawan sekali, tapi aku jarang meninggalkan jejak...nak jadi stalker kot...hahahaha...
Nak update blog macam tak ada mood. Atau aku sebenarnya macam dalam mood terkejut atau mood serabut bila jadi student balik.
Persoalan aku jadi student balik? Student? Study... Berapa banyak soalan pun, sekali dah melangkah dengan keputusan untuk belajar balik mesti kena teruskan dan azam dalam hati ingin buat yang terbaik.
Bukan mudah rupanya menjadi seorang pelajar yang dalam masa yang sama memegang tanggungjawab sebagai isteri, ibu dan pekerja...
Bila mulut ingin mengeluh mesti cepat-cepat hati ingatkan "inilah dugaan yang aku harus hadapi, dan ini yang aku pilih"
Setakat sekarang kata-kata tu masih lagi mampu membuat aku cool..Tetiba terfikir cool blog atau each a cup pulak...kalau pekena ni best nihh.. Keserabutan buat aku macam blur seketika..
Blur sebab ...
- dapat surat tawaran terus kena daftar pengajian
- blur sebab kelam kabut kena buat medical check-up serta merta (penat ooo.. berlari berkejaran dengan anak menangis.. nak ibu..nak ibu..mana ibu..risau dia sebab tgk aku masuk tempat buat ujian urine dan x-ray. terus bp aku high..padan muka aku)
- paling blur sebab tetiba kena keluar duit untuk bayaran yuran dan yuran kemasukan (ooo..telan air liur jugak..kahkahkah..)
- lepas daftar kursus terus kena masuk kelas (Oh my english pulak tu, dah ler first day yang ada hanya aku dan international student..OMY..hahaha biru mata hitam ku seketika)
- terkejut masuk kelas lecturer suruh buat short essay, alamak apa aku nak tulis ni (padahal tajuk ala-ala PMR jer..dah bertahun aku keja aku mmg guna english untuk buat surat, report dan cakap dengan customer, tapi haritu mmmg aku blur, macam nak balik saja masa tu)
- kelas research methodology pulak lepas 1 kelas lecturer dah minta hantar bab 1 (serius aku serabut, apa aku nak buat ni, teori apa aku nak pakai dalam research aku nih..definisi konsep dan operational pun aku bukan ada lagi..haru-haru..puas bersengkang mata nak siapkan assignment)

Sekarang ni blur tu makin berkurangan..cuma kena cepat-cepat pulihkan semangat..dahlah lepas ja pendaftaran aku, ayah azim kena berkursus pulak dekat INTAN, bukan 2 atau 3 hari, 2 minggu korang tau..puaslah aku marahkan INTAN tu..tapi tak der kesan apa-apa pun marah pada INTAN tu..pujuk hati yang lara angkut beg bagai menumpanglah kami dua beranak di rumah mak bapa aku sepanjang ketiadaan ayah Azim (ohhh..I miss my home very much). Ayah tak dak Azim pulak demam. Ohh..ibukan supermom..don't worry ibu can handle everything ;P.
Minggu lepas ayah Azim dah selamat menamatkan kursusnya, ayah balik ibu terus demam, batuk, selsema dan sakit mata (puas hati punya pakej)..ini namanya balas dendam..ok ayah Azim selamat menguruskan rumahtangga dan anak..ai demam nak rehat...zalim tak?
Korang doakan aku supaya success yer. Pada yang dah selamat habis belajar aku memang kagumlah dengan korang. Baru aku tahu bukan mudah nak belajar bila kita dah berkeluarga.

Kesian korang boring layan karangan aku...Jom layan gambar la pulak...Gambar pun ciput jer...

Inilah insan-insan yang temankan aku masa pendaftaran dan medical check up 


Nombor pendaftaran medical check-up aku. Cantik tak nombor dia. Nombor cantik tapi nurse yang serve aku untuk ambil tekanan darah pun 'cantik' budi pekertinya. Terhina kot rasanya. Dengan student lelaki manis pulak mukanya.Sabar jerlah wahai hati. Dah ler kena bayar RM 80. Kalau pegi klinik atau hospital kerajaan, free jer. Nurse kerajaan sekarang ni pun dah ramai yang ok. 

Kelas academic writing yang sesudah daftar terus kena masuk kelas. Tak der orang lagi. aku pegi awal sebab nak cari kelas. Berpusing-pusing, naik turun tangga baru jumpa ni. 

Kelas research methodology, pun aku antara 3 student yang datang awal, sebabnya ialah kelas pertama mestilah awal nak cari kelas dulu. Location dewan kuliah ni memang best sebab parking belakang dewan jer

Mencari bahan la tu kononnya. Berlagak bagai. Cuba korang tengok kat atas buku tu. Nan adoo.. Putih bersih. Suci lagi murni.