Thursday, December 31, 2009

Wednesday, December 30, 2009

Pemilik Bersama - Kenangan 2009

Kiranya 2009 bermula dgn aku sibuk menjaga diri & baby in my tummy. Tp aku tak kena alahan yg teruk (cuma sekali ja, aku ni giler satay, beriya-iya aku ke Kajang nak mkn satay. Sekali lepas ja aku mkn pastu burrr. Dari Kajang sampai ke rumah. Seminggu juga la aku hanya bleh mkn biskut kering & teh o panas). Alhamdulillah aku tak menyusahkan Mr. Hubby. Aku leh g keja mcm biasa. Pegi check-up pastu dtg balik keja. Perasan hebat la tu. Ramai juga yg tak perasan aku mengandung. Mungkin aku ni kategori badan besar so org tak perasan aku mengandung. Yg paling best ramai yg terkejut aku cuti bersalin. Setiap hari ptg2 aku berkejar2 dgn shipment2 aku yg banyak.

Tp 14/4/2009, empat ari selepas Mr. Hubby punyer birthday, dia kena addmited kat PPUM. Mr. Hubby kena appendiks. Memang mencemaskan. Dia senak2 perut then check dr. suspect appediks terus refer tu PPUM (tu yg terdekat ngan rumah aku). Dari pukul 4 pg sampai la pukul 8 mlm menanti penuh debar. Kami di KL ni mana ada byk saudara. Kwn2 ada tp tak nak susahkan diaorg. Dari pukul 4 pg tula sampai 6 ptg aku tak makan dan minum. Aku cuma mampu berdoa agar suami selamat dan sihat. Dalam masa yg sama aku sentiasa cakap dgn baby (kuat yer sayang, ibu bukan sengaja, ayah tak sihat). Masa tu baby yg bergerak2 dlm perut la buat aku kuat semangat. Nasib baikla aku ada adik di KL. Dia la tolong belikan makanan dan temankan aku sepanjang Mr. Hubby di wad. Aku jd kuat semangat. Kwn2 pun byk support. Mak & ayah kt kg pun dah tak senang duduk. Alhamdulillah pembedahan berjln dengan lancar. Happynya aku bila Mr. Hubby keluar dari bilik bedah dgn muka tersenyum. Ada sorang Dr kat situ bgtau aku ...itu your man dah siap..dah ok. Selama 3 ari dari kul 6.30 pg hingga 9.30 mlm aku ada kat wad. Mak & ayah kelam kabut nak mai tgk aku & mr. hubby. Aku cakap takyah nanti kitaorg balik. Sebln lepas tu kami balik kg. Lega la hati org tua dpt tgk wajah kesygan depa nihh..








Tak dijangka sepuluh ari lepas tu aku plak masuk wad (hehehe...aku kena tekanan darah tinggi 140/90) pertama kali dalam hidup ni naik ambulan. Aku pregnant sebab tu la aku kena admit kat wad. Elok-elok masuk wad tekanan darah aku turun. Sebenarnya aku penat dan risau sepanjang jaga Mr. Hubby. Dah masuk wad ingat senang nak lepas. Ingat Dr mudah2 nak bg aku balik, selagi tak buat mcm2 ujian. Ujian yg buat aku tensen. Masa tu kandungan dah masuk 7 bulan. Alamak! Kami langsung tak beli apa2 brg untuk baby. Bila Dr cakap kandungan U dah 7 bln so be prepare anytime u dah boleh deliver. Seminggu juga la aku kat wad. Balik tu baru kelam kabut beli kelengkapan baby (ala...kami beli 5 pasang baju (newborn) jer utk baby).
8/7/2009 sekali lg aku masuk wad, ni memang mendebarkan. Dah sampai masa utk aku bersalin. Tp 3 ari juga aku tunggu. Pintu tak terbuka walau dah kena induce 3 kali. Ni semua bahana daripada aku ambik ubat tekanan darah tinggi la. Bila aku masuk wad Dr takut tekanan darah ku kembali tinggi, aku diberikan ubat. Finally aku kena bedah. Maknanya baby keluar ikut "tingkap".

Mula la satu pengalaman baru bg aku. Pukul 9 pg (12/7/2009) aku di tolak masuk bilik bedah. Sekali Dr cakap condition u ok, tunggu! kitaorg ada 2 kes kecemasan baby dah lemas. Emmm...dlm aku tunggu tu masa tula air ketubah pecah. Tp Dr tak akan tunggu lg sbb takut baby breech (naik ke atas). Punya la aku penat aku duk atas troli tu. Sakit bontot2 aku. Sempat la aku fikir nak je cakap Dr bleh operate saya skrg. Tp dlm hati takut plak, takut sakit..hehehe. Akhirnya pukul 12 baru aku di bawa masuk bilik bedah. Takut tu..tapi aku buat rilek. Masa nak alihkan aku ke katil bedah aku punya la peluk Dr tu sbb takut jatuh. Baby ada dlm perut tuuuu.. masa tu. Aku kena bius separuh badan. Maknanya aku sedar semua yg berlaku. Aku tekad je. Aku tawakkal. Aku rasa setiap yg Dr buat cuma rasa tak sakit jer. Aku boleh rasa mcm mana perut ku dibuka, baby di tarik kuar dan dalam perutku di tekan2 dgn kain kapas. Mulanya aku cuak juga. Tp selepas aku rasa masa sesuatu di tarik dari perut dan lepas bunyi POP! aku dengar bunyi baby menangis, masa tu aku rasa betul lega dan happy sangat aku dah tak kisah pasal diri aku. Yang aku tahu baby dah selamat. Menitis air mataku. Aku terus cakap tima kasih Dr. Dr dan nurse yg handle tu memang cekap. Aku respect la. Diaorg rileks ja.

Kiranya sebelum, semasa & selepas bedah aku sedar 100%. Bleh dak bila aku tengok nurse yg nak tolak aku kecik2 jer aku siap cakap nurse, suami saya kat luar. Suh dia tlg tolak kesian kt nurse. Nurse pun tak tau nak cakap per..Agaknyer dia pun blurr ngan aku. Dah masuk wad aku perasan diva jap. Melambai-lambai kt kwn yg duk menunggu saat untuk bersalin. Bila org tanya aku cakap ok. Mak & mr. hubby dah pucat2 tunggu aku punya lama kat dalam tu. Ingat apa la jd dgn aku. Ada komplikasi ker. Bg aku bersalin secara operation ni memang tak rasa sakit (harap2 kalau baby kedua jika ditakdirkan operate jg, tak sakitla. tp tu 2 thn lg baru fikir). Cuma mlm tu selepas 8 jam operation. Boleh tahan juga sakitnyer. Berpeluh aku tahan. Tp bila melihat baby kat sebelah hilang rasa sakit. Timbul rasa semangat. Aku boleh suh nurse bangunkan aku. Minta diaorg cabutkan drip di tangan dan tanya bila nak buang tiub kencing nih..Subuh je aku dah bleh g toilet sendiri. Lepas 3 ari baru bleh balik (dah prosedur).

Seronoknya balik rumah. Pastu seronoknya balik kg (2 bln tu). Tp rindula plak dgn Mr. Hubby. Mulala adegan masa bercinta kembali (sms & bergayut). Dulu masa bercinta sembunyi drpd my parent tp skrg secara terang-terangan. Semasa berpantang aku dikuarantin. Mkn memang betul2 pantang. Mula2 mcm susah tp bila luka cepat baik. Badan jadi sihat dlm diam aku cakap baik juga mak aku buat mcm ni. Ada satu rahsia. Aku tak leh mandi selama 45 hari. OOoo.. tak selesanya. Panas. Dah ler makanan semua yg panas berapi. Air pun mesti air panas. Punya la lega bila bleh mandi. Cukup 1 bln luka aku baik. Dari awal sampai baik luka tu Alhamdulillah tak der keluar nanah atau luka terbuka.

Aku berpantang dalam bulan puasa. Adoii...sabar jer tgk mcm2 makanan atas meja. Yg paling terliur mcm2 jenis air. Tak per raya ni kami bertiga. Tp tak leh nak g beraya sakan sebab masa raya tu aku baru 60 ++ hari jer.

Bila dah balik PJ ni mula la hidup aku sebagai seorg ibu & isteri bekerjaya. Mencabar memang mencabar. Keja yg banyak. Balik keja kadang2 lambat tp hal rumah tangga tetap kena uruskan. Nasib baik Mr. Hubby kejanya boleh kata setiap hari balik waktu tepat jd baby kitarog tak derla lama sangat duk di rumah pengasuh. Thanks again to Mr. Hubby sebab memahami diri ini dan memahami kerjayaku. Terima kasih juga utk mak & ayah yg sabar menjaga aku & baby sepanjang 60 hari. Sabar menjaga anak yg manja nih..hehehehe..Dah ada anak tp status anak manja kat aku mana bleh buang. Tu aku punya imuniti.

Tuesday, December 29, 2009

Thursday, December 24, 2009

Stress?

Stress? Aku tak pernah biarkan stress control my emotions and action. Mungkin sbb aku ni jenis kuat bercakap (talkative). Tp kalau layan stress bukan bg faedah pun malah kita akan rasa lebih tertekan. Tp bohongla kalau aku tak pernah stress. Selalu stress pasal keja la...Oppss...aku tak stress dgn keja tp aku stress dgn rakan sekerja.
Aku susah la nak terima org yg buat keja lambat dan suka lengahkan kerja. Hebat sgt ker aku ni? Sempurna sgt ker aku nihh ?

Give your stress wings and let it fly away. ~Carin Hartness

Maturity is achieved when a person accepts life as full of tension. ~Joshua L. Liebman

Don't let your mind bully your body into believing it must carry the burden of its worries. ~Astrid Alauda





Wednesday, December 23, 2009

Pagi Yg gelapp

Bosannnn sebab ramai org cuti .... aku tak boleh cuti sebab cuti aku dah abis.... hampessss
Kat opis aku baper kerat jer yg ader semua amik kesempatan sempena cuti Krismas......
bosannnn, naik tepu pala otak aku...
kebetulan plak ari ni ada pameran Inovasi pastu ramai plak kena pegi kat situ... makin sunyi laaaa kat sini...

Aku pun apa lagi laaa... mengular laa.... ha ha ha .... kat pameran tu ada Kempen Derma Darah...
aku apa lagi join laa sekali ... alaa bukan sakit pon derma darah.. ni kali kelima aku menderma darah... aku awal skit sbb org tak ramaiii


Kempen Derma Darah

***aku bukan ada harta yg banyak, mungkin dengan cara ni aku dapat berbakti kepada org yang memerlukan....tanpa mengeluarkan modal hu hu hu hu hu



10 Fakta Menarik Tentang Darah

1. Ketika dilahirkan, hanya ada kira-kira secawan darah saja dalam tubuh badan kita.

2. Darah membentuk tujuh peratus daripada berat badan manusia.

3. Sel darah merah membekalkan oksigen manakala sel darah putih pula mencari, menyerang dan membunuh segala organisma pembawa penyakit yang masuk ke dalam tubuh, terutamanya bakteria. Nanah sebenarnya berasal daripada sel neutrofil (yang membentuk 65-75 peratus daripada darah putih) yang mati selepas membunuh kuman.

4. Satu pain darah yang anda dermakan cukup untuk menyelamatkan tiga nyawa lain.

5. Susu lembu dicampur darah adalah salah satu makanan kesukaan masyarakat Masai di Afrika.

6. Orang Moche (Peru), Scythia (Greek) dan nomad di Rusia meminum darah musuh pertama yang mereka bunuh dalam peperangan sebagai lambang keberanian dan kegagahan.

7. Terdapat juga manusia yang mempunyai perangai pelik iaitu suka menghisap darah dari luka seorang manusia lain.

8. Dianggarkan terdapat 4.7 hingga 6.6 liter darah dalam tubuh seorang lelaki manakala perempuan, 3.8 hingga 5.7 liter.

9. Pada 1928, William Harvey (1578-1657) dari Universiti Cambridge telah diisytiharkan sebagai manusia pertama yang mengetahui tentang peredaran darah di dalam tubuh manusia.
Namun sebenarnya ketika itu ramai saintis Eropah yang telah pun mengetahui bahawa saintis Islam bernam Ibnu Nafis Ali bin Abi al-Hazamal-Quraisy telah menulis tentang perkara tersebut 300 tahun lebih awal daripad Harvey.

10. "Kemudian air mani itu Kami jadikan segumpal darah, lalu segumapal darah itu Kami jadikan segumpal daging, dan segumpal daging itu Kami jadikan tulang-belulang, lalu tulang-belulang itu Kami bungkus dengan daging. Kemudian Kami jadikan dia makhluk yang (berbentuk) lain. Maka Maha Sucilah Allah pencipta yang Paling Baik"- Surah al-Mukminun: 14

Sumber: Mastika April









Monday, December 21, 2009

Jalan-jalan

hari Ahad minggu lepas aku bawak hero aku ronda2 @ jalan2... tujuan aku bawak hero aku ni untuk tgk kat dunia luar... asyik teperap jer kat umah, sebab kat luar ni ada lagi yg lebih hebat barbanding yg ada kat dlm umah aku ha ha ha ha
Sambil2 tu amik gambar... buka apa untuk kenangan bila dia dah besar nanti dan untuk aku jugak bila aku dah tua nanti.... he he he he

muhammad aly azim

kadang2 aku terpikir gak, sbb kejadian manusia ni .. Sebab ia ciptaan Allah yg terlalu hebat...


rehat




This entry was posted in

Saturday, December 19, 2009

Friday, December 18, 2009

Pemilik Bersama - Happy Birthday Ayah

Happy Birthday Ayah. Dah 59 thn umur ayah. Tp ayah masih kuat, hensem & bergaya. Kitaorg pun kalah dengan ayah kalau bab dressing.

Kami semua doakan semoga ayah dipanjangkan umur, murah rezeki & sentiasa di berkati Allah. Kami juga doakan semoga kebahagian terus kekal menjadi milik kita.

Kenangan 2004 sentiasa kekal dalam ingatan. Ayah mendapat sakit jantung dan terpaksa menjalani penbedahan pintasan koronori. Ayah kuat. Umur ayah panjang. Alhamdulillah ayah sihat (tp mungkin ayah tak sekuat dulu..ayah dah tak boleh dukung azim lama-lama sebab had maksimum bebanan berat yg ayah boleh pikul hanya 5kg but now azim almost 7 kilos).

Here your special birthday present. Your grandson: Muhammad Aly Azim

Thursday, December 17, 2009

Jalan jalan hujung minggu

minggu lepas mak mertua aku datang umah... (10hb-14hb) kat PJ.... pastu ada laaa bwk g jalan2 pusing KL, aku jadi dreba jer bawak g muzium negara, muzium kesenian islam.....(dlm ni x bleh amik gambar, jadi tader la gambar) mcm biasa laa kalu dah p jalan2 tu mesti ada amik gambar untuk kenangan


Jalan jalan hujung minggu

***untuk kali ni aku jadi juru gambar jer he he he






Wednesday, December 16, 2009

Pemilik Bersama - Wish Me Good Luck

Hai semua. Today pls wish me good luck. Pls pray for my success. Apahal aku buat entry mcm ni? Arini aku ada interview (salah satu perkara yg aku kena attend dan pass untuk confirmation promotion jawatan) pastu aku kena lak attend trainig.

Reseki azimla time aku dah nak bersalin aku dapat promotion. Up skitla gred pencacai aku tu. Apapun alhamdulillah. Tp jwtn ni ada pro dan kontra nyer. Pro nyer gaji ler naik selaras dgn gred. Tp kontra nyer aku byk keja dan selalu balik lewat. Bayangkan baru 2 minggu aku naik keja lepas cuti bersalin dkt sebln aku balik kul 8 mlm. Office hour 8.30pg - 5.30 ptg. Tp standard aku 8.30pg - 6.30ptg.

Nasib baik mr. hubby memahami. Dia bagi sokongan tp kadang2 bila 8.30 mlm baru balik dari opis sampai rmh dlm 9 mlm (sib baik tmpt keja aku dekat ngan rumah) azim dah tido sedih siot. Tak pun dah balik rmh kelam kabut nak prepare dinner masa tula dia pandang jer aku pastu meragam2. Aku ambik jer letak kat riba terus lelap. Dia pun reti rindu kt aku. Aku lg la rindu kat dia. Untuk membalas jasa dan budi mr. hubby breakfast & dinner setiap hari aku sediakan. Penat. Mmg penat tp aku puas. Aku bahagia. Aku happy. Suami mkn makanan yang aku sedia.

Aku berazam sesibuk mana pun aku. Keperluan mr. hubby & azim aku akan utamakan dan sediakan. Tp mr. hubby very understanding. Dia sentiasa ringan tulang tolong aku. Aku cuba jadi seperti mak. Mak pun wanita bekerjaya. Hari2 mak bangun kul 4.30pg masakkan breakfast & lunch utk kitaorg. Kain baju ayah semua mak yg basuh dan seterikakan. Makanan sentisa terhidang di atas meja. Tp mak juga berjaya dalam kerjaya dia. Dari semasa ke semasa mak dapat tingkatkan gred jawatan dia.

Tuesday, December 15, 2009

Yang menarik perhatian aku

masa aku otw ke kuala Perlis ada satu benda yg menarik perhatian aku.....
iaitu highway nyaa... kreatif juga yerrr.. ( siapa yg kreatif .. ha ha ha jawap sendiri )highway

selalu aku tak perasan pun pasal mende ni.. ntah mcm mana aku silap jln bleh plak lalu kat bawah, padahal jalan dia street jer ... time tu la aku baru perasan


cantik

pada hal highway ni tak ada beza dengan yg lain cuma kaler dia yg membuat kan ia unik,
bagi aku ok la wat mcm ni menarik skit... ( cuma pandangan peribadi aku jer)

papan tanda


Gambar ni kawan aku yg foward kan, tergelak aku baca sign board dia
*** macam ni pon ada...... ha ha ha ha ha



Monday, December 14, 2009

Pemilik Bersama - Happy Weekend Part 2

Hari ahad hari untuk ronda-ronda sambil shopping. Kitaorg usik mak suh shopping (selalu mak mesti beli kasut dgn handbeg). Mak cakap malas sebab bulan 3 dah pencen. Tp mak beli juga satu handbeg (mak kata handbeg untuk gi mkn kenduri) kat SOGO. Tp yang best little azim la sebab dapat hadiah stroller dari tok. Hehehe tak sempat ibu & ayah belikan. Tok dah beli dulu. Perjalanan pertama hari ini ialah ke SOGO. Tempat ni kena gi awal. Kalau lewat orang punya ramai tak ingat kena pulak skrg ni ada promosi YES (year end sale). Stroller yg tok beli tu pun banyak juga potongan nyer.

Pastu gi Alamanda pulak. Mak tak beli apa-apa. Mak kata banyak kedai tp pilihan terhad. Tak dinafikan semua boleh dapat kat Alamanda. Aku dok usha outlet Poney & Anakku. Sabar minggu depan kami pulak plan nak gi shopping. Hehehe. Minggu ni jadi pemandu pelancong. Budget tuk beli stroller bleh beli baju kat azim.

Aku ajak makan kat Alamanda tp dikjan ajak gi Taman Warisan Pertanian. Bleh gi melawat sekali dan environtment sana lebih rileks. Lama juga duk sana. Mula2 makan nasi. Lepak2 kejap dibawah pokok sambil ambik turn gi solat. Pastu mula plak sesi kedua. Makan satay (kitaorg satu family memang hantu satay). Setiap kali bila gi makan sekeluarga pasti ada satay. Pastu bleh plak mr. hubby gi beli 4 bungkus roti john. Alamatnyer kena bawa balik tuk dinner la sebab semua dah full. Esok mak & dikmi dah nak balik tinggal la kitaorg 3 beranak di sini. Nak balik kg lambat lg. Plan bulan 2 (time cuti raya cina). Tp mana tau kalau ayah rindu cucu dia, tiba2 ayah ajak mak mai sini.




Sunday, December 13, 2009

Pemilik Bersama - Happy Weekend Part 1

Weekend ni kitaorg cuti-cuti Malaysia. Tp meronda area KL & Selangor jer. Setiap tahun bulan Disember adalah bulan untuk kitaorg cuti-cuti Malaysia. Setiap tahun kitaorg akan pilih tempat percutian. Tp tahun ni mak kata kita pusing-pusing KL dah ler. Nanti bulan 3 (tu maknanyer selepas mak pencen) baru kita pi cuti-cuti jauh (jauh ke mana? itu tak pasti lagi). Hari sabtu pagi-pagi kul 9.30 pg lepas breakfast kitaorg dah keluar dari rmh. Tempat pertama ialah Muzium Kesenian Islam dekat dengan masjid negara. Spend dekat 2 jam juga kat sana. Mula-mula kitaorg dah posing-posing dalam kawasan air pancut. Pastu ada aliran air (mcm sungai) dia yg mcm kat Taj Mahal. Sekali lepas kitaorg keluar tempat tu di tutup. Ronda2 tgk Pameran Perjalanan Ke Mekah. Mak yg excited (InsyaAllah kalau tak der arang melintang hujung tahun depan sekali lg mak & ayah dapat menunaikan haji). Pastu mak borong sakan kat Kedai Cenderamata (katanya nak bersedekah, muzium ni dibangunkan oleh Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary dan dibuka secara percuma).

Pastu gi kat Muzium Negara. Lunch kat sana sekali. Mula2 ingat nak gi mkn kat belakang istana negara. Org kata kat situ ada tempat makan sedap (dalam warung kita & jalan-jalan cari makan ada masuk). Tp bagi akula cafe di muzium negara tu not bad juga. Harga ok dan makanan sedap juga. Percaya tak itu kali pertama aku masuk muzium negara. Hahaha..Tp penjelajahan terbantut seketika sebab little azim nak tido berdukung. Naik lenguh tangan aku. Nasib baikla setiap paras tepi lif ada tempat duduk. Aku lepak situ dulu sementara org lain gi jalan-jalan. Hal yg sama pun terjadi kat Muzium Kesenian Islam.

Kat Muzium Negara pun kitaorg spend dekat2 2 jam juga. Dah puas ronda2 kitaorg decided pula nak gi Masjid Shah Alam dan sembahyang asar di sana. Terlewat skit kalau tak sempat boleh tengok Ain (adik ipar mawi) akad nikah. Hehehe (minat ker?). Ronda2 Shah Alam. Saja jer. Pastu sampai rumah dah maghrib. Aku lepas maghrib dah terlelap. Sama ler dgn little azim.




Saturday, December 12, 2009

Baby Development

Hari ni my little hero azim dah 5 bulan. Kejap je masa berjalan. Alhamdulillah azim perkembangan dia baik dan memberangsangkan. Sekarang dia dah pandai mencapai barang tapi masih tak mampu nak pegang lama. Dia bleh capai benda pegang then terlepas. Semua benda nak dimasukkan kedalam mulut.

Dia memang rancak bila di ajak bersembang. Azim punya stail agah2 kecik 2-3 kali pastu dia akan tersenyum. Agah2 lg dia akan mula bersembang (dalam bahasa dia la). Kitaorg pun dah pandai bahasa dia. Ibu dan ayah jer yg pandai sembangkan dengan dia. OOhhh lupa tokwan pun pandai. Dah bersembang mula la nak menjerit. Bahagia sangat tgk Azim mcm tu. Tp azim paling suka sembang dengan ayah. Cukup ngam siapa pun tak bleh lawan.

Kalau naik keta mcm bdk dah besar nak duduk jer tgk depan. Kalau malam dia cukup suka. Lg banyak lampu lg riuh mulut dia bersembang. Dah pandai sembang sensorang. Dengan langsir tingkap pun dia bleh bersembang. Kita baringkan dia dengan sepantas kilat dia akan berpusing dan meniarap. Pastu sembamkan muka dia dan cuba bergerak kedepan. Tp aku tgk kebelakang ada la. Baru bergerak skit.

Tido pun dah pandai berpusing2. Kami yg risau. Kejap2 bgn alihkan dia.

Azim dah ada mainan sendiri. Baru ada 2. Nanti aku tunjukkan mainan pertama azim.


Dibawah info yg aku dapat dari babyworld.co.uk untuk kita share bersama.

Your baby 3-6 months

During this period your baby will learn that language is fun and how to use it to communicate with you. The more you talk to your baby the more he’ll ‘talk’ to you. By now he won’t be happy to lie down if he’s awake - sit him up in a baby chair so he can take in all that’s going on around him.

What your baby can do

Follow with his eyes as he passes toys from one fist to the other
Follow toys with his eyes if they drop. However he will forget about them if they fall out of sight
Discover cause and effect - if he swipes a toy it will move
Test things with his mouth - everything will go straight into it!
He will watch your face and copy your mannerisms when you speak
He can turn towards sounds and follow them
He is likely to roll over about now and can push up with his hands and look around him. He may even begin to wriggle and move around
He can turn his head, and begin to twist his body to look at things or follow sounds when you are holding him in your arms


Most parents worry about their child’s language skills more than any other aspect of development. You’re more likely to have a chatty child if you concentrate on making the process of communicating as fun and rewarding as possible.
He will begin to make conversation; 'talking' and listening in turn
Initially he will make open vowel coo-ing noises like ‘aah’ and ‘ooh’ and later begin to babble as he adds the sounds B, K, M and P to his conversation
By six months he will have picked up a few sounds like ‘ga’, ‘da’ and ‘ma’ which he then strings together into repetitive noises - ‘ga-ga-ga-da-ma’ - especially when someone talks or smiles at him
Of course the most exciting combination is ‘maa’, though he’s a long way from meaning mummy yet
Later he will make more and varied sound strings such as ga-goo-ga-goo-da-doo
Babies also practise ‘chatting’ when they are alone, just because it’s fun

Continue to carry him with you as much as possible
Make conversation whenever you have the chance, but give him plenty of time to respond

Talk as you do things and sing or chant nursery rhymes so he gets used to listening to you. He will enjoy the pattern and rhythm of the sounds
Try to have a little face to face chat every day, so he can see your face and tune in to you
Read baby books together: he will love the sound of your voice as well as looking at the bright colours and shapes

Variety is all important; he may examine an object for just a few seconds before losing interest.
Soft toys: at around six months most babies are able to hold on to toys they are given and will enjoy small soft toys, especially ones with interesting bits to discover, like different textures and noises. Avoid hard or heavy toys because at this stage babies may well hit themselves on the head as they wave their hands around holding a toy. You’ll need to offer your baby your outstretched palm or another firm surface to press the toy against before he will be able to release it.
Teether toys: your baby will try to find out about a toy by putting it into his mouth. He uses his mouth to investigate because his tongue has more nerve endings per square centimetre than any other part of his body and is therefore amazingly sensitive. So choose toys that are lightweight, easy to grasp and safe to put in the mouth
Activity centre: once your baby can grasp things in both hands an activity centre tied to the side of his cot will be fun, choose one that makes lots of different noises. These are ideal at this stage because they do not swing away, there’s lots to discover and they can be played with over and over
Board books: your baby is also ready to look at the pictures in a thick board book* with you, especially if they are simple shapes in bright colours
There are no standard developmental tests for this stage.





Friday, December 11, 2009

Pemilik Bersama - Lepak Malam Minggu

Wahh...dah lama rasanya tak lepak2 malam minggu (hehehe...ni aktiviti yg selalu aku bersama mr. hubby & adikku lakukan). Last sekali lepak hujung minggu 2 minggu sebelum aku bersalin bersama dengan mr. hubby best friend.

adik beradik
Semalam mak dan adik bongsu mai rmh kami kat PJ. Ptg tadi mak decide ajak makan luar. Emm..mula2 fikir nak g cafe yang baru buka kat rumah..ok juga tp adik2 nak gi tempat regular. Apa lagi Bangi Kopitiam Wangsa Maju la. Kitaorg selalu lepak sana, kadang2 sampai org nak tutup kedai baru balik. Bagi aku Bangi Kopitiam ok. Makanan sedap, tempat selesa dan pekerja dia pun ok. Pekerja pun faktor penting juga. Kalau pekerja perangai "kerek" tu aku tak minat. Tak merasala duit aku lagi.

Wah mak & our little hero ikut lepak. Tapi arini kejap je. Kul 10.30 mlm dah balik. Okla sebab mai dgn mak kan. Lagi pun ada baby. Masa kami dtg org tak ramai lagi. Tp masa nak balik kedai makin penuh

. si kecil comel

Menu biasa yg kami order, bihun goreng tomyam ..ni aku punya favourite la..sorry gambar tak ambik, dah abis baru teringat. Masa nak mula makan aku menyusu si kecik. Pastu order nasi ayam hainan (mr. hubby & adikmie). Mak & dikjan order bihun tomyam. Air mestila kopi ais (dah nama g lepak kopitiam kenala minum kopi, plus order gak roti bakar). Untuk si kecik biasala menu wajib dia Enfalac A+.


roti bakar@bangi kopitiamkopi ais@ bangi kopitiamnasi ayam hainan@ bangi kopitiam

On the way balik, kitaorg lalu Dataran Merdeka. Dulu pernah lepak ngan mr. hubby & adik tgk org merempit sampai kul 3 pg. So dah ada si kecik kesayangan ni semua aktiviti tu perlu dihentikan. Kepimpinan melalui teladan ok.

Wednesday, December 9, 2009

Dato' Dr. Fazilah Kamsah pernah berkata......

Dato' Dr. Fazilah Kamsah pernah berkata...... .

" setiap pagi sedekahkan al-fatihah kepada kedua ibu bapamu ( tak kira
masih hidup @ telah tiada )"........... nescaya pintu rezekimu akan terbuka
buat kamu...

Berdasarkan Hadith Nabi :
"Tidak akan terputus rezeki seseorang selagi dia tidak meninggalkan doa
kepada kedua orang tua nya dalam sehari"

Huraian hadith:
- jangan sesekali meninggalkan doa kepada kedua ibubapa (baik yang hidup
mahupun yang sudah tiada )
- Allah akan memurahkan rezeki kepada mereka yang tidak putus berdoa
kepada kedua ibu bapa (walaupun ada ibu bapa yang leka, doakan agar
mereka berubah)
- Ingatlah bahawa keredhaan ibu bapa adalah keredhaan Allah
- Semasa berdoa, berdoalah dengan bersungguh2. ...tadah tangan dan
bayangkan wajah kedua orang tua kita , termasuk guru2 kita dan mereka
yang banyak menolong kita (berdoa perlu benar2 bersungguh2)
- Mereka yang lupa berdoa kepada kedua orang tua, akan disempitkan rezeki
oleh Allah

Kesimpulannya:
- Bagi yang berniaga, tak perlu ada ilmu pelaris..... . Cuma jangan lupa
doakan ibu bapa kita setiap hari
- Rezeki bukan sahaja berupa wang ringgit, tetapi segala nikmat yang kita
dapat dari Allah (e.g. makan, kesihatan, kasih sayang, ilmu dsb nya..)
InsyaAllah
Berusaha dan bertawakal.. ...insyallah , rezeki itu bukan kerana ada sijil SPM,
(kata Azmil Mustapha)... ..Mari kita cuba….Allahhuakhbar. ..






This entry was posted in

Sunday, December 6, 2009

Pemilik Bersama - Kuih seri Muka


Selalu ada angan2 nak buat kuih seri muka. Tapi bila sampai masa..Emmm..beli jelah..Pemalaskan..Tapi buat sendiri sedap memenuhi citarasa. Sebenarnya tuk seri muka ni aku suka kalau kepala dia tu betul2 guna pati pandan asli (air daun pandan) tambah dgn skit serbuk kulit kayu manis. Uihh..aku boleh bayangkan rasa tu...
Dah lama aku tak buat sendiri kuih ni. Masa kat kg jer aku buat itu pun dengan seliaan mak atau tok. Kalau aku buat sendiri betul2 jadi ker?
Pada siapa-siapa yang nak cuba bleh try resepi kat bawah. Tu anggaran jer. Cubala...Pada kawan2 tu kalau dah buat tu hantarla sepotong dua kat kami.

Bahan-bahan (KUIH SERI MUKA)

Bahan lapisan bawah:-

  • 500gm beras pulut
  • 400ml santan cair
  • 1 st garam
  • 2 sm minyak
  • Bahan lapisan atas:-
  • 120gm tepung gandum
  • 3 sm tepung jagung
  • 140gm gula
  • 3 biji telur
  • 450ml santan pekat
  • 1/2 st garam
  • 300ml air + 10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan
  • sedikit serbuk kulit kayu manis
Cara-cara
  1. Untuk lapisan bawah:-
  2. Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
  3. Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min. Dan toskan beras pulut.
  4. Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.
  5. Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min.
  6. Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi. Siap untuk dilapis dgn lapisan atas.
  7. Untuk lapisan atas:-
  8. Pukul gula bersama telur hingga kembang.
  9. Masukkan santan bersama sedikit garam. Diikuti dgn air pandan dan dipukul/dikacau lagi...
  10. Akhir sekali ayakkan tepung gandum & tepung jagung serta secubit serbuk kulit kayu manis ke dlm adunan tadi. Dipukul/dikacau lagi agar tidak berbiji. Tapis adunan sebelum di tuang ke atas pulut.
  11. Kukus dgn api sederhana






This entry was posted in

Saturday, December 5, 2009

Pemilik Bersama - Happy Weekend

Happy weekend. Tp ari sabtu ni turn aku keja. Tinggalla mr. hubby dgn my little hero kat rumah. Mr. hubby jd babysitter arini (setiap ari sabtu aku bekerja). Kalau weekend time aku berkerja little hero memang tak hantar gi rumah pengasuh. Itu kata persetujuan antara aku dan mr. hubby. Kesian Azim asyik duk rumah pengasuh jer.
Azim kalau duk rumah ngan ayah sure kenyang dan tak basah la (mr. hubby rajin salin diapers).

Sebelum gi keja sure aku kelam kabut mcm lipas kudung. Nak kemas rumah sikit. Pastu nak sediakan makanan utk mr. hubby (breakfast & lunch).

Pagi ni dah masak nasi + sambal ayam + sayur lemak labu (sedapnyer...ni favorite kitaorg) tinggalkan untuk mr. hubby. Wah dah lauk favourite sampai pagi2 lagi mr. hubby dah nak makan nasi.

Malasnya nak bekerja arini. Emm... Tp aku ceriakan diri gak. Kalau ceria, mood jd bagus..keje bleh cepat. Cepat abis keja...cukup time boleh terus balik...

Apa aktiviti kitaorg hujung minggu ni? Emm..Ronda2? Tak pasti lg. Tp yg pasti nak kemas rumah sebab my parent nak dtg. Bestnyer...Tp bab kemas rumah ni la..Kami kena pastikan rumah betul2 kemas & bersih (tapi selalunya tetap juga tak mencapai piawaian mak aku).

Ok semua. Now dah nak start keja...Nanti apa2 menarik kitaorg update lagi.Happy Weekend semua. Semoga semua ceria dan bahagia bersama keluarga & kawan2 tersayang..




Friday, December 4, 2009

Pemilik Bersama - How to be a smart

kali ni aku nak berkongsi satu artikel yg aku rasa berguna ......



How to be smart

Much of our media looks down on smart people. They like to produce stories on beautiful and famous people with problems. Sometimes it almost seems to be unpopular to be smart. Such an attitude will not fare you well in the real world. Cultivating your intelligence, not just faking it, is one of the most important things you can do to ensure your happiness and financial success in life.

Steps

  1. Set goals once a week. Do the important things first. This helps because you might need to do a important project and you decide to go and play football instead. And the night before the project is due you are rushing around and may not even finish. Your teacher will be able to tell 2 things, you've rushed it and you haven't put any effort into it.
  2. Work on your vocabulary. Read good books, try to use a few definitions from the dictionary each day, or subscribe to a "word-of-the-day" service on-line. You can also take the vocabulary tests in Readers Digest or buy a book on increasing your working vocabulary. Read the dictionary one letter at a time. This will take you a year at least but you will grow intellectually.
  3. Further your education. Keep in mind an education isn't the junk you are forced to do in school for diplomas and degrees; it's an understanding of the world around you. People who are naturally curious for some reason begin to stop asking questions the moment they hit school. The truly brilliant mind however, always questions their world and tries to make sense of it. That is the secret to "genius". Do not let the relentless orders and busywork of school called an "education" fool you. Schools are one potential resource if you enjoy the environment but by no means are they necessary for brilliance and by no means are they the best way. For more information learn about Unschooling. Note the significant contributions Unschoolers have made.
  4. Watch the news and talk about recent things that have happened around the world. Try to watch (or, more preferably, read) the news everyday for the rest of your life. Also analyze it for the media does occasionally sell propaganda.
  5. Cultivate an interest in subjects like current events, interesting facts, funny and inspiring quotations, good books and movies, scientific studies and interesting inventions. Educational television is a great way to learn. Check out PBS or History channel. People who have something to talk about other than their own internal problems and worries appear far more interesting and intelligent.
  6. Read good books. They will make you both appear and be smarter. Reading really is fun and your mind will grow. Keep your reading diverse by reading books of all genres including non-fiction. Make sure the books are interesting to you. As you read more you will soon learn that, just like movies, some books are better than others. Keep searching out the ones you think are good. If not sure what to read... ask a teacher or go to the library. Get a library card.
  7. Be organized. Begin each day by planning. Get a notebook or small digital planner to write down your daily homework assignments and write down the due dates for tests and papers. Get a weekly planner with your class schedule and plan your activities. Get a monthly calender to write down birthdays and big events. Write down what classes you have, when to do homework and what your homework is, dates, when you are hanging out with friends etc. all in your planner.
  8. Learn to listen carefully to others' opinions about controversial things, or things they know about and you do not. You do not have to agree with them but remember everybody has something to teach you. Keep an open mind. The more intelligent you are the more questions you will ask of your friends, teachers and parents. It is great for social conversations too but don't do it in class.
  9. Be nice to people. Care about the well being of others. Sometimes people don't realize if another person is hurting or sad. Look at their faces and in their eyes when you talk to them. There will always be bullies. They may call you names: a nerd, a freak, a geek, or use a racial or homophobic slur, but in this case they really will only be jealous and petty. Being nice to all people is also a sign of maturity, class and intelligence. Keep it up and people will notice. You will start to feel very good inside. Sometimes a good tactic is to go along with their mockery and laugh at yourself. Stand up for people who are getting bullied even if you might start getting bullied. Never insult anyone, gossip or hurt someone physically. Don't make offensive jokes.If someone is abusive to you, you can ignore them or go to adults for advice on how to deal with them. Be respectful to yourself, friends, parents and teachers.
  10. Be friends with smart people who do all of the above. It will boost your self-esteem, confidence, make you less likely to be teased, prevent depression, help you study harder, make your life happier and otherwise enrich your life. You can also make studying fun with your friends.
  11. Exercise your mind. Learn how to solve the Rubik's cube. It is easier than it appears if you learn tricks in visualizing the cube's geometry. Also do word and math puzzles-such as Sudoku. This will make you at least twice as smart!
  12. Learn how to do mental sums or speed math. There are all sorts of tricks for doing complicated math in your head that will amaze others. Plus it can potentially increase working memory.
  13. Visit new places as much as you can. If possible, try to visit other countries too. Visiting cities in your country or in a different one, gives you a open mind and teaches you about the world we live in. You will be able to understand other cultures(how people live in a different place, how they behave with each other, how they live and so on). You will also be able to understand that the planet earth is huge and there are so much to see and do. You will be fascinated on how there are so many different people and culture in the world. That will make you smart and interesting.
  14. Visualize. Smart people use the visual sense. They observe a lot. That's a much better way of taking in and representing information than verbally (for example, in words,) or in sound, smell, touch, etc.
  15. Deconstruct complex situations. That will enable you to understand each part of the system better. And it will give you a better understanding of the whole.
  16. Act smart. If you act like you're smart then you can convince people that you are actually smart. This will in turn make you believe that you really are smart. Just believe in yourself and pretend to be smart. After some time you will begin to gain confidence that you really are smart.

Tips

  • Remember, smart people don't necessarily talk a lot. If you do say something, make it witty. Never brag about what you know, like how the universe was created. Always be willing to help if someone asks.
  • If you need help in getting organized, ask an adult or a teacher.
  • If someone asks you a question that you don't know the answer to, be honest and tell them you do not know. Find out what the answer is from someone.
  • If your parents are not educated it does not mean they are stupid, maybe they just did not have the chance. Try to improve yourself but not make fun if they are ignorant.
  • Don't let other people's rude comments get to you. They're just ignorant if they feel they need to insult you in order to feel better about themselves. Never obsess about what other people think of you. It is a waste of time and may increase your stress.
  • Try to find a role model- someone who is very intelligent - and observe them. But still know who you are.
  • Take the time to study.
  • Beware that drugs and alcohol can lower your intelligence. Exercise and eating soy help the brain to grow big. Eat lots of soy. Except, for females, soy has isoflavones which can naturally escalate your estrogen levels-limit to a small bowl a day of soybeans and/or a glass of soy milk. Too much soy is not good-it will alter your hormone levels!
  • Take your time and learn to communicate well.
  • Don't be jealous about other people's life and know that we are all the same and we are all different...we are all humans, but we are all unique. Be happy with what you got in your life. It is the smartest, and best, thing you can possibly do.
  • There is more than one "type" of smart. There are booksmarts, streetsmarts, and so many others out there. No one is technically "stupid" or "dumb" it is just that everyone is smarter at something than someone else!
  • Learn to work with people. Sure it's great to be right most of the time using your intelligence, but you also need to learn to work with other people. Don't expect them to understand everything you can understand. Make things simple or obvious for them, but not too obvious so that you sound like you're mocking them. Don't command them. Ask questions that will help spur their thinking. And find reasons that they can related to for accepting an idea or solution, etc.
  • Know the difference between being smart and knowledegable. If you are smart, mentally, your mind works very well and is sharp. For an example, you have a great memory or you learn quickly. If you are knowledgeable, you are well-educated, and you know a lot. Are you both or just one?

[edit] Warnings

  • Don't become a know-it-all or do-it-all. It is obnoxious! It is better to be subtle, not obvious.
  • Try very hard to enjoy working with others on projects. It says a lot about you if you are successful. Other people have valuable ideas too. Listen to what others have to say.
  • Treat others as they like to be treated"
  • Be a Good, Clean, and well presented person.*
  • Don't reveal your weakness to your office friends
  • Try not to lie, it makes your life easy and good.

* credit to: wikihow.com

This entry was posted in